
Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Muş İl Koordinatörlüğü ev sahipliğinde, tarım ve hayvancılık sektörleri ile IPARD II 3. Başvuru Çağrı İlanına ilişkin konuların görüşüldüğü toplantı gerçekleştirildi.
IPARD II 3. Başvuru Çağrı İlanı bilgilendirmeleri ile tarım ve hayvancılık alanlarında ilimizdeki sorun ve önerilerin dile getirildiği toplantıya İl Koordinatörü Beytullah Uygur ve Birim AmirleriNin yanı sıra Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ergün Çolakoğlu ile müdür yardımcıları ve şube müdürleri, Toprak Mahsulleri Ofisi Satın Alım Şefi Mehmet Güngör, Muş Tarım Kredi Kooperatifi Müdürü Tahsin Yılmaz katılım sağladı.
Toplantı, İl Koordinatörü Beytullah Uygur’un konuşmasıyla başladı. İl Koordinatörlüğü olarak 2017 yılı içerisinde çok önemli çalışmalara imza atıldığını söyleyen Uygur, yapılan hibe destek ödemeleriyle yatırımcıların yüzünü güldürdüklerini söyledi.
Kurum olarak temel gayenin tarım ve hayvancılık alanında sektörel gelişmeyi sağlamak ve istihdama katkı sunacak sürdürülebilir yatırımları ilimize kazandırmak olduğunu ifade eden Uygur, bu anlamda toplantıya katılan kurumların paydaş kurumlar olduğunu ve işbirliği içerisinde çalışmak gerektiğini vurguladı. Uygur, tüm katılımcılara tekrar teşekkür ettikten sonra sözü Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Sayın Ergün Çolakoğlu’na bıraktı.
Çolakoğlu tarım ve hayvancılıkta bu kurumların amaçlarının ortak olduğunu ve birlikte hareket etmenin ilgili sektörlerde sorunların çözümüne büyük katkı sunacağını ifade etti.
Yapılan bu konuşmaların ardından Proje Başvuru Yönetimi Biriminden Başvuru Kabul Uzmanı Eser Aydın tarafından sunum yapıldı. Aydın, tarafından IPARD II 3. Başvuru Çağrı İlanına ilişkin yapılan sunum kapsamında yer alan Tarımsal İşletmelerin Fiziki Varlıklarına Yönelik Yatırımlar (101) tedbirine ilişkin yapılan bilgilendirmede kırmız et, kanatlı eti ve süt üretiminin yanı sıra yumurta tavukçuluğu yatırımları ile ilgili desteklemeler anlatıldı. Proje başvurunda bulunmak isteyen gerçek kişi veya tüzel kişiliklerin uyması gereken genel başvuru şartlarına da değinilen bilgilendirmede yatırım yapmak isteyen yeni işletmeler için destek oranlarının %40-%50, kapasite artırımı yapmayacak olan mevcut işletmeler için ise destek oranlarının %50-%60 arasında değişebileceği ifade edildi. Süt üreten tarımsal işletmelerde süt satışını kanıtlayabilen ve belirtilen sınırlarda kalmak kaydıyla hayvan mevcudiyeti olan yatırımların %70 oranında destek alabilecekleri kaydedilirken yumurta tavukçuluğu sektöründe sadece kapasite artırımı yapmayacak olan mevcut işletmelerin destek kapsamında olduğu vurgulandı.
Programın devamında ise Çiftlik Faaliyetlerinin Çeşitlendirilmesi ve İş Geliştirme (302) tedbirine ilişkin bilgiler katılımcılarla paylaşıldı. Muş’un %65 hibe desteği veren 15 il arasında olduğu kaydedilen sunumda genel başvuru şartları ile tedbire özel uygunluk kriterleri katılımcılara aktarıldı. 100 puan üzerinden yapılan seçim kriteri değerlendirmesinde 40 yaş altı yatırımcıların 15, yine kadın yatırımcı olması halinde ek 15 puan daha alınabileceğine dikkat çekilirken diğer puan kriterleri de anlatıldı. Arıcılık, Kırsal Turizm, Yenilenebilir Enerji gibi yatırım alanlarıyla birlikte toplam yedi alt sektörün bu tedbir kapsamında destekleneceği belirtildi.
Toplantının devamında Toprak Mahsulleri Ofisi Satın Alım Şefi Mehmet Güngör ile Muş Tarım Kredi Kooperatifi Müdürü Tahsin Yılmaz söz alarak sektörel sıkıntılar ve çözüm önerilerine ilişkin açıklamalarda bulundular.
Yapılan bu konuşmalar ile sorunların çözümü noktasında işbirliği yapılacak konuların belirlenmesiyle toplantı sona erdi. (Ayetullah Tarhan-MHA)
- Etiketler
- hayvancılık, ıpard3, tarım, tkdk, toplantı
- Muhammed MİRDESİ
- Hangisini Daha İyi Beslersem!
- 7 Ağustos 2018- 14:04:46
- Mansur YILMAZ
- Amacımız için ne yapıyoruz?
- 7 Şubat 2018- 16:33:53
- Konuk Yazar
- Sekizimiz odun çeker, Dokuzumuz ateş yakar
- 7 Ocak 2023- 22:24:07
- Harun Yedidağ
- Sanal Bir Hayat Yaşıyoruz
- 9 Ağustos 2018- 15:46:07